Tuesday, April 14, 2009

Fájdalmas vizelés esetén : fehérrépa nyersen, vízitorma

Fájdalomenyhítő : ananász, csalán, paprika

Fázásos megbetegedés : mandarin

Fejfájás és szorongás : saláta

Felgyorsítja az anyagcserét : csípőspaprika

Féregűző hatású : diólevél, fokhagyma

Fizikai gyengeség : diólevél

Fogak és fogíny : petrezselyem, földieper

Fülfájás - fülgyulladás

* Fülgyertya ( fültisztító ) - A meleg levegő speciális áramlásával enyhíti a fülfájást, tisztítja a fület. A méhviasz alapuaknál még a méhviasz gyógyereje is növeli a hatékonyságát.

* Kőrózsa ( fültisztító ) - A kőrózsa húsos levelét két kávéskanál között paszírozzuk meg, s a pár cseppnyi levet cseppentsük a fájó fülbe óvatosan. Vigyázzunk, hogy ne follyon ki, ezért egy ideig tartsuk oldalvást a fejünket.

* Anyatej - A csecsmőtáplálás legjobb alternatívája, igazi immunerő. Fájó fülbe cseppentsünk bele, s hatása nem marad el. Van akinek jobban beválik, mint a kőrózsa. Egyébként belsőleg is alkalmazható, bármely betegségnél fogyaszthatunk belőle, különösen gyermekeknél lenne áldásos ez a természetes antibiotikum.

* Propolisz ( baktérium és virusölő, gyulladás csökkentő, fájdalom csillapító ) - Méhészeti termék. Fogyaszthatjuk alkoholos oldatát, vagy propoliszos mézként. De gyógykozmetikumokat is készítenek belőle. Hasznáhatjuk külsőleg, belsőleg. Fülgyulladáshoz propoliszos kivonatot vattára cseppenthetünk és azt tehetjük a hallójáratba, ahol az kipárolog s segít a gyógyulásban. Arra kell vigyázni, hogy ne follyon az alkoholos kivonat a fülünkben mert nagyon marhat, s huzamosabb ideig ne alkalmazzuk pont ezért.

* Talpmaszírozás ( minden bajra gyógyír ) - Mindenkit megvisel a fülfájás, de különösen a gyermekeket. Egy pár perces fájdalmas talpalás után hosszabb alvást követően úgy ébredhet gyermekünk, hogy semmi baja.


Gyenge idegzet és szabálytalan pulzus : őszibarack napraforgómag

Gyengükő látás : sárgabarack, páfrányfenyő, áfonya

Gyomorégés : citrom, édeskömény, füge, pattogtatott kukorica

Gyomorfájásra, baktériumölő : citrom, grapefruit

Gyomorfekély és bélgyulladás : burgony, banán, sárgadinnye
  • Propolisz. Gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5-10 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül. 
  • Reszelt krumpli. Az ősszel, vagy tavasszal "megjelenő" gyomorfájásra nagyon jó. Egy közepes krumpli az egyszeri adag, naponta kétszer, max. háromszor. A nyers krumpli solanin tartalma miatt többet ne fogyasszunk!
Gyulladás, allergia : sütőtök, zöldborsó, kelkáposzta, lenmag, ananász
  • Propolisz ( baktérium és virusölő, gyulladás csökkentő, fájdalom csillapító ) Méhészeti termék. Fogyaszthatjuk alkoholos oldatát, vagy propoliszos mézként. De gyógykozmetikumokat is készítenek belőle. Hasznáhatjuk külsőleg, belsőleg. Alkoholos kivonatát úgy ajánlják, hogy csepegtessük mézre, kenyérre, vagy teába és úgy fogyasszuk.Kozmetikusok szokták ajánlani tinktúra formájában, kezdődő pattanásokra (nyilt sebre nem). Vigyázat, van akinél allergiás reakciót vált ki ami enyhe dagadásban és bőr kipirosodásában nyílvánul meg. Ajánlatos egy kis bőrfelületen kipróbálni. Ha a szánkban bármilyen eredetű gyulladás ( fog, íny ) lép fel, a gyulladt részre közvetlenül cseppentsünk párat. Rögtön zsibbadást érzünk, majd a fájdalom csillapító hatást. De már fejti is ki gyulladáscsökkntő hatását. Ez gyulladásos fogfájásnál különösen áldásos.
Hashajtó : alma, spenót

Hasmenésre : csipkebogyó, petrezselyem, birsalma, gesztenye (nyersen), gránátalma, mandarin
  • Lósoska. Ebből a növényből teát készítve (a tea koncentrációja függ a fertőzés súlyosságától), negyedliter vízhez általában egy jó csipetnyi aprított növényt számoljunk (de szoktam egészen töményet is főzni ezen adag dupla- vagy triplázásával és semmilyen mellékhatását nem észleltem), lobogó vízbe tegyük bele a növényt, vegyük le a tűzről, és negyedóra ázás után a tea fogyasztható. Íze kellemes, színe szép sárga, hatása fantasztikus.
Herpesz, vírusos : szőlő

Hormonelégtelenség : citrancs, citrom, cseresznye, meggy, szeder, mandarin, narancs, szőlő

Hormonzavar : gránátalma

Hörghurut : csipkebogyó, gesztenye

Húgyhólyag és vesegyulladás : burgonya


Ideg- és izomerősítő : mustár

Idegesség, álmatlanség : diólevél

Idegnyugtató : füge, saláta, spenót

Idegrendszer : káposzta

Ideggyengeség : zöldbab

Immunrendszer-erősitő : csipkebogyó, narancs, paradicsom, vízitorma, kelkáposzta, szeder
  • Csipkebogyó szirup. 1 tálnyi frissen szedett, érett csipkebogyót megmosunk, lecsípjük a két végét, majd egy frissen kimosott, tiszta befőttes üvegbe rétegezzük úgy, hogy 2 ujjnyi csipkebogyóra szórunk egy réteg bio nádcukrot, ami befedi, de nem vastagon áll rajta. Ezt addig folytatjuk, amíg tele nem lesz az üveg. Tetejére cukor kerüljön. Jól lezárjuk az üveget csavaros fedővel, majd a hűvös kamrába állítjuk. Pár hónap alatt a cukorból szirup válik. Ezt fogyaszthatjuk magában, vagy higítva, szörpként. Utána még pár alkalommal felönthetjük vízzel, kicsit állni hagyjuk, majd fogyasztjuk. Mivel semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk a csipkebogyó magas C-vitamin tartalmát megőrzi. Nagyon finom, kicsit pirosas színű szirupot kapunk igazi csipke ízzel. Nem kell aggódnunk, a szőrők nem kerülnek bele a szirupba. 
  • Csipkebogyó lé A szárított csipkebogyót két marékkal 12-24 órára beáztatjuk fél liter desztillált vízbe, majd leszűrve magában, vagy langyosítva mézzel keverve fogyasztjuk.

Izomgörcs, izomfájás : citrom

Izületi gyulladás : gyermekláncfű, görögdinnye, alma, lenmag, sárgarépa

Kellemetlen lehelet : gránátalma

Koleszterincsökkentő : citrom, szilva, szőlő, mandarin, paprika, avokádó, citrancs, kiwi, narancs, napraforgómag, diólevél, alma

Köhögés : datolya, körte
Köhögés csillapítása:

  • A hárs tea nemcsak hárs mézzel a legfinomabb, hanem köhögéscsillapító hatásuk egymást erősíti. Lefekvés elött mindenképp fogyasszunk egy pohár mézes hárs teát. Hatását fokozzuk 1 ek hársméz lassú elszopogatásával is.
  • Mézes feketeretek ( köhögés csillapító, immunerősítő ). A feketeretket megmossuk, keresünk egy poharat, amire szépen felül. A tetejét levágjuk, mint egy kalapot. A belsejét kivájjuk, apróra vágjuk, az üregbe mézet teszünk és a feldarabolt retket, majd a kalap is a helyére kerül. Egy tűvel megszúrjuk az alját, akár több helyen is, s a pohárra ültetjük. Ügyeljünk a szúrásokra, mert azon keresztül fog kicsöpögni az értékes lé, s ne a pohár mellé kerüljön. Köhögéscsillapító hatását, fokozhatjuk, ha hársmézzel készítjük. Finom, édeskés, egyáltalán nem csípős. A retek gazdag vitamintartalma is kioldódik, s a méz értékes összetevőivel együtt egy komplex hatóanyagtartalmú sziruppal segítünk be immunrendszerünknek.
  • Hónapos retek borogatás. A piroshéjú hónapos retket mossuk meg, reszeljük le, majd tegyük egy kendőre, amit kössünk a nyakunk köré. Úgy tegyük, hogy a retek érintkezzen a bőrünkkel ott, ahol a légcsövünk, torkunk, manduláink vannak. Bár a bőrünket is ki fogja csípni, s piros lesz, de hatásos. Lehetőleg éjszakára kössük be. 
  • A vöröshagyma száraz külső héját le kell szedni és teát főzni vele. Nagyon jó köptető.
  • Méz.  Egy evőkanál mézet kell egy pohár italban feloldva lefekvés elött fél órával meginni.
  • Vöröshagyma-méz. 3-4 nagy fej vöröshagymát megtisztítva apróra vágunk. Egy tálba tesszük, és annyi mézet öntünk rá, hogy ellepje. Egy napig állni hagyjuk, majd a hagymát leszűrjük. A léből 2-3 óránként egy evőkanállal fogyasztunk. Elmulasztja a köhögést, az íze nem kellemetlen, a szaga sem erős. A maradékot hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Fenyőszörp:10 literes edényben 3 kg fenyőhajtás-véget rakunk és felöntjük vízzel. Lassú tűzön melegítjük, amíg forrni nem kezd. 5 percig forraljuk lefedve. Ezután elzárjuk a lángot alatta és 24 órát kihűlve áztatjuk. 24 órás áztatás után a szűrletet leöntjük. A tiszta, hatóanyagot tartalmazó szűrlethez 1:1 arányban cukrot adunk. 1 deka citromsavat keverünk bele és lassú tűzön felfőzzük. Amikor gyöngyözve forrni kezd, akkor három buggyanásig forraljuk és elzárjuk alatta a lángot.Befőttes üvegekbe szűrjük. A befőttesüveg szűrlet tetejére késhegynyi szalicilt vagy nátrium-benzoikumot adunk és lezárva kidunsztoljuk.
  •  Kék kendő ( gyulladás csökkentő )   Mindenféle gyulladás csökkentésére alkalmas a kék szín, akár anyag formájában, akár fényterápiaként - színterápiaként. Köhögés csillapítására, főleg torok-mandula gyulladás esetén, vagy csak piros toroknál, vagy megfázásnál kössünk nyakunkba kék kendőt. Egyébként is jól fog esni ilyenfor a kendő. Egész nap legyen rajtunk, éjszaka is. Ha nehéz légzésünk, eldugult az orrunk, akkor kenjük be nyakunkat még valamilyen légzéskönnyítő balzsammal, kínai olajjal, - balzsammal. Ha nem akarunk venni készíthetünk magunk is hidegensajtolt bio növényi olajból, ha pár evőkanálnyihoz pár csepp 100%-os természetes illóolajokat keverünk és jól zárható tégelybe ( ne műanyag legyen ) tesszük, alaposan összerázzuk. Tehetünk hozzá például borsmenta olajat (csak 1 cseppet, mert nagyon bőrizgató hatású) erdei fenyő olajat, boróka olajat, kakukkfű olajat. Disznó zsír Mellkast lefekvéskor kenjük be zsírral, tegyünk rá egy kendőt, hogy ne kenjünk vele össze semmit, majd alaposan takarózzunk be, vagy takarjuk be gyermekünket. Érdemes mézes teát is inni elötte. Például kakukkfűteát. Különösen, ha meghüléses megbetegedéssel együtt járó köhögésről van szó.  

Köszvény : cseresznye, eper, szeder, burgonya, lucerna, meggy, tökmag, zöldbab
  • Csalántea. 3-4 nap, majd 1-2 hét kihagyással újra. kb 2-2,5 liter tea 20-25 cm-es szárral szedett csalánból egy jó nagy marékkal (szárítva is).

Krónikus fáradtság : főzőtük, fehérrépa, csicsóka, kiwi, spenót, szőlő

Lábgombásodás:
  • Csalán. Egy nagy lábast jól megtömünk csalánnal. Legjobb a friss hajtás, de az öreget sem szabad megvetni. A csalást leforrázzuk és a már langyos lébe áztatjuk a lábfejünket. Betegség elmúltáig, napi rendszerességgel.
  • A propolisz a gombák jelentős részét elpusztítja, ezért a legtöbb esetben alkalmas a lábgombásodás kezelésére, megszüntetésére. Propoliszos krémmel kenegessük a lábunkat naponta néhány alkalommal, ahogy éppen sikerül. Néhány nap alatt segít.
  • Fokhagyma: fél deci háztartási ecetbe 5 fokhagymagerezdet összezuzva beáztatunk, másnaptól naponta kétszer beecseteljük a lábujjak közét. A lábgomba napok alatt eltünik.
Látásra : petrezselyem, mustár, sárgarépa, áfonya

Láz esetén : ananász, görögdinnye, áfonya, burgonya, bodzabogyó, egres

Légutak : retek, fehérrépa, fokhagyma, karalábé, meggy

Máj- és emésztőszervi leterhelés esetén : csipkebogyó, mandula, sütőtök, sárgarépa, egres, ribizli, alma, cékla, gyermekláncfű, sárgabarack

Májregenerálás:
  • A rendszeresen fogyasztott méz regenerálja a májat, elősegíti a méregtelenítést. Naponta ajánlott legalább 5 dkg (kb. 4 evőkanál) méz fogyasztása, semmiképp nem forró italban.

Megfázás esetén : ribizli, mustár, citrancs, meggy, torma, vöröshagyma, gyermekláncfű, csipkebogyó, füge
  • Propolisz. Megfázás esetén naponta 3x 10-20 cseppet elfogyasztunk étkezés előtt italba, mézbe keverve. Legjobb már akkor kezelni, amikor elkezd kaparni a torkunk, vagy más módon érezzük a betegség közeledtét. 
  • Fokhagyma. 1 evőkanál méz + 3 gerezd fokhagyma, összezúzva. Napi 3x 1 evőkanál. Legalább 4,5 napig. Megelőzve ugyanis fél nap alatt helyrehozza az emberta  fokhagyma gerezdeket apróra vágva joghurtal kell megenni-semmi szag nincs utána!
  • Mézes pálinka. 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk, és amikor már iható, megisszuk. Fontos hogy nem szabad beleszagolni mert gyomorforgató szaga van!!!
  • Permetfű, zsálya, kakukkfű, kasvirág. 2tk kakukkfű, 1tk orvosi zsálya, 1/2 tk pemetefű, 1 tk kasvirág levele. 2 dl vizet forralunk forráskor a növényeket beledobjuk hagyjuk kihülni kevés mézzel izesitjűk. Megelözésre is jó.. 
  • Teafaolajos méz. Egy evőkanál teafaolajos méz naponta többször is sokat segít a torokfájás elűzésében. 
  • Kamilla tea ( gyulladás csökkentő, baktérium ölő, izzasztó )
  • Egy liternyi felforralt vízzel 1 evőkanálnyi kamilla virágzatot forrázzunk le, és lefedve hagyjuk 10 percig, majd szűrjük le. Minél tovább hagyjuk tannál keserűbb lesz. Ha kisgyermekeknek készítjük, akkor pár percig hagyjuk csak, hogy épp csak megszinezze a vizet. Halványsárga színben már csecsemőknek is adható. Csak 3 hétig alkalmazzuk kúraszerűen, mert antibakteriális hatását bélflóránk ( is ) megsínyli. Ihatjuk magában, vagy langyosan mézzel. Naponta 3-5 bögre meleg kamilla teát igyunk, de lefekvés elött mindenképp. Alvásnál ilyenkor jól takarózzunk be, s használjuk ki, hogy a kamilla gyulladáscsökkentő hatása mellett izzasztó is, s izzadjuk ki a valószínüleg hőemelkedéssel, lázzal is járó megfázást. Ha infulenzánk van, akkor is jó szolgálatot tehet nekünk. Intenzív kamilla kúránál ne csak igyunk teát, hanem a leforrázott kamilla felett gőzőlhetünk is. Csak annyira hagyjuk meghülni, hogy ne égesse orrunk, szájüregünk, arcunk a kamilla gőze. Egy törölközőbe burkolózva gőzölődjünk. Ez jót fog tenni arcbőrünknek is. Az esti fürdőnk kamillás ülőfürdő legyen, jó meleg. Egy kádnyi vízbe egy jó liternyi tömény kamillafőzetet öntsünk. Különösen felfázásnál fog jó szolgálatot tenni. Kisgyermekeknél, főleg kisfiúknál előfordul, hogy még nem fordítanak kellő figyelmet szemérmük tisztítására, és kipirosodik, érzékennyé válik. Ilyenkor kimondottan áldásos a kamillás ülőfürdő és a kamillás lemosás. Kisfiúknál a fájdalmas fityma hátrahúzás 1-2 alkalommal történő ülőfürdő után már megszűnik. Felnőtteknél is altesti fertőzéseknél alkalmazzuk.
Menstruációs zavarok esetén : cékla
  • Palástfű tea. 3dl vizet felforralunk, és ezzel leforrázzu a füvet. Lefedve állni hagyjuk 10-15 percig, majd műanyag szűrőn átszűrjük és ízesítés nélkül fogyasztjuk. Kb. két három hónap elteltével megszünik a sárgatest hormon elégtelenség miatt kialakult menstruáció előtt jelentkező barnás folyás. Napi két csészénél többet nem ajánlott inni, mert májkárosító hatású! A peteérés után fogyasztandó, mivel ez leginkább a beágyazódást segíti elő. 
  • Erősebb menstruáció esetén: Vegyen 3 evőkanálnyi kutyabenge kérget, 2 evőkanálnyi csalánlevelet és 1 evőkanálnyi cickafarkfüvet. Keverje össze ezeket az összetevőket, majd két evőkanálnyi mennyiséget ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). A forrázatot hagyja állni 10-15 percig, azt követően pedig szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon belőle egy pohárnyit vagy fél pohárnyit, éhgyomorra vagy étkezés előtt. A gyógytea mézzel ízesíthető.

Méregteleníteni a szervezetet : paradicsom, torma, csirázott búza, árpa, rozs, burgonya
    Bodzabogyó lé ( vértisztító ) Két marék bodzabogyót fél liter desztillált vízbe12-24 órára beáztatuk, majd leszűrve magában, vagy langyosítva egy kevés citromlével és mézzel keverve fogyasztuk. 
  • Reggeli turmix ( méregtelenítő, anyagcsere fokozó, antioxidáns )
Hozzávalók: 3 dl csalántea, 2 ek méz, fél bio citrom leve, késhegynyi őrölt cayenne bors, különböző frissen gyűjtött tavaszi levélhajtások, bimbók ( pl.: csalán, gyermekláncfű, zellerlevél, petrezselyemlevél, százszorzsép bimbó, ibolyavirág, gyermekláncfűbimbó, tyúkhúr, hagymalevelek ) Készítés: A csalánteát készítsük el, hűtsük langyosra, szedjük le a friss leveleket, mindegyikből 1-2 levélkét, vagy hajtásvéget, s 3-5 bimbót, tegyük a turmix poharába, s mézzel citromlével és a cayenne bors együtt. Turmixoljuk le. Ha gondoljuk szűrjük is át. Ha saját udvarunkról, kertünkből nem tudjuk beszerezni a leveleket, hajtásokat, keressünk olyan védett helyeket, ahol még nő a csalán és a többiek, megéri. A citromlétől s a zöldektől sok antioxidáns anyag kerül bele, a cayenne bors pedig anyagcsere fokozó.

Mozgásszervi idegrenszer: ribizli

Nőgyógyászati problémák:Az alábbi teakeverék javítja a petefészkek működését, ezért gyermektelenség esetén is használhat, valamint petefészek gyulladás és klimaxos problémáknál is kitűnően alkalmazható. Egyenlő arányban keverjen össze körömvirágot, bors-mentát, kamillát, cickafarkfüvet és citromfüvet. Egy evőkanálnyit ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). 15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Három héten át, naponta 2 alkalommal, melegen, éhgyomorra vagy étkezés előtt fogyassza. Az így kapott gyógytea mézzel ízesíthető.

Sebek : karalábé, petrezselyem

  • Porcukor. A sebre annyi porcukrot szórunk, hogy azt teljesen befedje, majd leragasztjuk. A kezelést addig folytatjuk, amíg a seb nedvedzik. Hatására a seb nem gennyesedik, gyorsabban, kisebb hegesedéssel gyógyul. A már beszáradt seb hámosodását körömvirágkenőccsel segíthetjük.
Nyálkaeltávolítás megfázás esetén : citrancs, sárgadinnye, mandarin, napraforgó

Nyelőcső : banán, édeskömény

Összehúzó, erösítő, gyomor- és bélgörcsoldó : vadgesztenye

Pattanások : cseresznye, dióbél, spárga

  • Propolisz. A pattanásos területek alapos megtisztítása után a gyulladt bőrfelületre csepegtetve elkenjük naponta 1-2-szer délután, majd lefekvés előtt. Már az első alkalom után láthatóan csillapodnak a gyulladások. Figyelem, egyeseknél alléergiás reakció léphet fel, ami enyhe dagadást és bőrpírt jelent.
Petefészek és hugyholyaggyulladás : sütőtök

Pikkelysömör, sömör, ótvar, ekcéma : zeller, diólevél

Prosztata, hugyholyaggyulladás : csírázott lucernamag, tökmag, lenmag, napraforgómag, sütőtöklé, füge


3 evőkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár forró vízzel és várja meg, amíg 38-40 fokosra lehűl. Aztán szűrje le és az így kapott oldattal csináljon beöntést. Az alábbi eljárást kétnaponta végezze két héten át. Ez a módszer sem helyettesíti az orvos által felírt gyógyszereket, de együttesen használva gyorsíthatja a javulást.